...

Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu

Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin ARAS Hocamızdan Uluslararası Kitap Yayını
24/11/2019

ULUSLARARASI KİTAPTA

 “ÖZEL GÜVENLİK YÖNETİMİ” ADLI ÇALIŞMAMIZ YAYIMLANDI

 

Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin ARAS tarafından yazılmış olan “Özel Güvenlik Yönetimi” başlıklı akademik çalışma, editörlüğü Doç. Dr. Tekin AVANER ve Doç. Dr. Barış ÖVGÜN tarafından yapılmış olan “Genel Olarak İç Güvenlik Yönetimi” adlı kitapta 2019 yılında yayımlanmıştır.

Çalışmada özel güvenlik hizmetlerinin iç güvenlik hizmetleri içerisindeki yerini ve iç güvenlik hizmetlerine kattığı değeri incelemiş olan Aras, siyasal ve toplumsal meşruiyeti açısından önemli anlamlar taşıyor olması nedeniyle bir yandan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin özendirici yaklaşımlarını hak ettiğine vurgu yapmakta, diğer yandan ise bünyesinde barındırdığı yozlaşma potansiyeli nedeniyle kontrol altında tutulmasının gerekliliğine dikkat çekmektedir.

“Özel Güvenlik Yönetimi” başlıklı çalışmanın özeti:

Özel güvenlik, iç güvenlik hizmetlerini devletin tekelindeki hizmetler olmaktan çıkarmıştır. Kişi, kurum ve kuruluşların özgün güvenlik ihtiyaçlarını ve çeşitli beklentilerini karşılamak üzere yasayla belirlenen alanlarda özel güvenlik görevlileri aracılığıyla sunulan bu hizmet stratejisinin amacı, genel kolluk birimlerinin iç güvenlik hizmetlerini daha etkili ve verimli biçimde sunabilmelerini kolaylaştırmaktır. Özel güvenliğin bir hizmet stratejisi olarak kullanımını uygun bularak tanıyan taraf devlettir, ancak özel güvenlik hem piyasa talebinin hem de küreselleşen dünyada ortaya çıkan yeni tehlikelerle başa çıkma arayışlarının ürünüdür. Sahip oldukları değerleri devletin sunduğu genel imkânlardan daha fazlasıyla korumak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar bedelini kendi bütçelerinden karşılamak kaydıyla bu hizmeti satın alabilmektedirler. Yine de özel güvenlik üzerindeki egemenlik yetkisi bütünüyle devletindir. Devlet gerekli gördüğü hallerde özel güvenliği yasaklayabilir de, faaliyet yelpazesini genişletebilir de. Ancak özel güvenliğin siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşam için ürettiği faydalar dikkate alındığında, devletin özel güvenliğe karşı dışlayıcı değil özendirici politikalar geliştirmesi daha realist bir yaklaşımdır. Denetim altında tutulduğu ve sınırlarının dışarıdan ya da içeriden etkilerle yıpranmasına müsaade edilmediği sürece özel güvenlik devletin sürekliliğinin ve meşruiyetinin sağlanmasına katkı getirebilecek bir iç güvenlik hizmeti stratejisidir.

Çalışmanın kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette sunulan özel güvenlik hizmetlerine katkı getirmesini diliyoruz.

HABERLER