...

Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu

Mimari dekoratif sanatlar programı hakkında

MİMARİ DEKORATİF SANATLAR PROGRAMI
Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Özlem Sağlıyan Sönmez

Tel: 0 384 511 56 76 - Dahili: 26028

Mimari Dekoratif Sanatlar Programı

Kuruluş

Nevşehir Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu 03 Mart 2009 tarih ve 6 sayılı senato kararı ile kurulmuştur. Nevşehir Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümüne bağlı Mimari Dekoratif Sanatlar Programı 2015-2016 eğitim öğretim yılında ön lisans normal örgün öğretim eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Mimari Dekoratif Sanatlar alanında ön lisans diploması verilir.

Yeterlilik Düzeyi

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Şartları

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girip yerleştirilme için yeterli sayılacak "TYT" puanını almak temel şarttır.

Önceki Öğrenimin Tanınması

Eğitim-öğretim yılının başında "Yabancı Dil" ve "Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı" dersleri için muafiyet sınavları gerçekleştirilir. Bu sınavlarda başarılı olan öğrenciler bu dersleri almazlar. Ayrıca önceki ya da devam eden diğer öğrenimlerinde aldıkları ve başarılı oldukları derslerden Mimari Dekoratif Sanatlar Programı'nda bulunanlarından başarılı sayılmak isteyen öğrenciler, o derslerin AKTS'lerinin ve içeriklerinin Bölüm Başkanlığı tarafından yeterli olduğunun değerlendirilmesi halinde, o dersleri başarmış sayılırlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programda mevcut olan zorunlu ve seçmeli derslerden toplam 120 AKTS karşılığı ders alan, derslere devam şartını yerine getiren ve aldığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmiş olmaları halinde mezun olabilirler.

Program Profili

Binaların, konak, köşk ve cami gibi sanat eserlerinin mimari plana uygun olarak yapılacak onarım çalışmalarında, yüzey süsleme, duvar süsleme, taş işleme, dekoratif tasarım uygulamaları, seramik, çini, cam gibi yüzey süsleme ve dekoratif vb. işleri gerçekleştiren, ressam, heykeltıraş, seramik sanatçısı, iç mimar ve restorasyon uzmanları ile usta ve işçiler arasında, işleyişi sağlayacak nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen dört yarı yıllık bir yükseköğretim programıdır.

Mimari Dekoratif Sanatlar Programı

Mimari Dekoratif Sanatlar Programı’ndan mezun olan öğrencilerimizin Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşebileceği Lisans programları;

MİMARİ DEKORATİF SANATLAR

El Sanatları

Çini Tasarımı ve Onarımı

Geleneksel Türk Sanatları

İç Mimarlık

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

Mimarlık

Fotoğraf

Tezhip Sanatı

Grafik

Grafik Sanatlar

Seramik

Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Mezunlarının İstihdam Alanları

Ülkemizde Mimari Dekoratif Sanatlar Programı mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar konularında faaliyet gösteren kamuda (Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Koruma Uygulama Denetim Büroları – KUDEB,…) ve binaların, konak, köşk ve cami gibi sanat eserlerinin mimari plana uygun olarak yapılacak onarım çalışmalarında, yüzey süsleme, duvar süsleme, taş işleme, dekoratif tasarım uygulamaları, seramik, çini, cam gibi yüzey süsleme ve dekoratif vb. işleri gerçekleştiren, ressam, heykeltıraş, seramik sanatçısı, iç mimar ve restorasyon uzmanları ile usta ve işçiler arasında, işleyişi sağlayacak nitelikli elemanlar olarak istihdam edilebilirler.