...

Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu

Mimari Restorasyon Programı Hakkında

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI

Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Dr. Barış Emre SÖNMEZ
Tel: 0 384 511 56 76 - Dahili: 26014

Mimari Restorasyon Programı

Kuruluş

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu 03 Mart 2009 tarih ve 6 sayılı senato kararı ile kurulmuştur. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı 2012-2013 eğitim öğretim yılında ön lisans normal örgün öğretim eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Mimari Restorasyon alanında ön lisans diploması verilir.

Yeterlilik Düzeyi

Ön Lisans


Kabul ve Kayıt Şartları

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girip yerleştirilme için yeterli sayılacak "TYT" puanını almak temel şarttır.

Önceki Öğrenimin Tanınması

Eğitim-öğretim yılının başında "Yabancı Dil" ve "Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı" dersleri için muafiyet sınavları gerçekleştirilir. Bu sınavlarda başarılı olan öğrenciler bu dersleri almazlar. Ayrıca önceki ya da devam eden diğer öğrenimlerinde aldıkları ve başarılı oldukları derslerden Mimari Restorasyon Programı'nda bulunanlarından başarılı sayılmak isteyen öğrenciler, o derslerin AKTS'lerinin ve içeriklerinin Bölüm Başkanlığı tarafından yeterli olduğunun değerlendirilmesi halinde, o dersleri başarmış sayılırlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programda mevcut olan zorunlu ve seçmeli derslerden toplam 120 AKTS karşılığı ders alan, derslere devam şartını yerine getiren ve aldığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmiş olmaları halinde mezun olabilirler.

Program Profili

Mimari Restorasyon, restorasyon konularında gerek büro ve yönetim açısından, gerekse şantiye, laboratuar ve restorasyon atölyelerinde gereksinim duyulan; “mimari restorasyona yönelik” gerekli koruma ve onarım çalışmalarını yapabilecek, koruma bilincinde olan, çevreye duyarlı, sorumluluk sahibi, çağdaş gelişmeleri takip edebilen, girişimci, pratik ve teorik becerilere donatılmış teknik elemanlar yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Mimari Restorasyon Programı

Mimari Restorasyon Programı’ndan mezun olan öğrencilerimizin Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşebileceği Lisans programları;

MİMARİ RESTORASYON

El Sanatları  

Çini Tasarımı ve Onarımı  

Geleneksel Türk Sanatları

Mimarlık  

İç Mimarlık   

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı  

Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım  

Mimarlık   Şehir ve Bölge Planlama  

Tezhip Sanatı

 

Mimari Restorasyon Programı Mezunlarının

İstihdam Alanları

Ülkemizde Mimari Restorasyon Programı mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar “Restorasyon Teknikeri” ünvanı ile restorasyon konularında faaliyet gösteren kamu (Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Koruma Uygulama Denetim Büroları – KUDEB,…) ve özel kuruluşların laboratuvar, şantiye ve bürolarında, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı müze ve saraylarda veya özel müzelerde, arkeolojik kazı ekiplerinde ve şantiyelerde mimarlar yanında teknik eleman olarak istihdam edilmektedir.