ORGANİK TARIM PROGRAMI HAKKINDA
Organik tarım, biyolojik çeşitlilik, biyolojik döngüler ve toprak biyolojik aktiviteleri dahil olmak üzere agro-ekosistem sağlığını teşvik eden ve geliştiren bütünsel üretim yönetim sistemleridir. Organik üretim sistemleri, sosyal, ekolojik ve ekonomik olarak sürdürülebilir optimal agro-ekosistemleri elde etmeyi hedefleyen belirli ve kesin üretim standartlarına dayanır.
Organik tarımda; çevrenin, doğal kaynakların korunması ve bozulan ekolojik dengenin yeniden tesisi, sürdürülebilir tarım, toprağın yaşatılması, flora ve faunanın korunması ile biyolojik çeşitliliğin devamı ve kimyasal kirlilik ile zehirli kalıntının da sonlandırılması temel amaçtır.
Günümüzde geleneksel üretim anlayışında ürünün kalitesinin ikinci plana atılması, aşırı miktarda sentetik ve kimyasal girdi kullanımı, ekonomik üretim yapmak için mekanizasyonun artırılması ve özellikle bilinçsiz uygulamalar, toprağın canlı tabakasını yok etmektedir. Topraktan kaybolan bu maddelerin tekrar telafisi çok pahalıya mal olmaya başlamış ve bazen de imkansız hale gelmiştir.
Organik tarım sayesinde; düşük girdili tarım sistemlerinin verimliliği artırılır, pazar fırsatları sunulur, geleneksel bilgi ve modern bilimin birleşimiyle yeni ve yenilikçi üretim teknolojilerini keşfetme fırsatı doğar, çevresel ve sosyal kaygılara dikkat çekerek ulusal ve uluslararası sürdürülebilirlik üzerine kamuoyu teşvik edilir.
Organik Tarım programı; organik tarım sektörünün teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bu alanda mevcut bilgi birikimi, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip eleman yetiştirmeyi amaçlamıştır. Program, organik tarım kapsamında bilimsel yöntemlerle çalışacak, topluma sağlıklı gıdalar temin etme ve tüketme imkânı sağlayacak, biyogüvenliğin ve biyoçeşitliliğin önemini kavramış, pazarlama, üretim ve işleme konularında bilgiye sahip, pazarın genişleme eğilimlerini takip edebilecek ve yönlendirebilecek, dünyada organik tarım konusundaki yeni yaklaşımlara uyum sağlayabilecek, organik tarım alanında hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarında görev alabilecek bireyleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Öğrenciler, organik ekim sistemlerinin üretimi ve yönetimi için bilgi ve beceriler kazanacaktır.
Eğitim dili Türkçe olan bu programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması beraberinde 30 günlük zorunlu staj eğitimi (EDE = Endüstriye Dayalı Eğitim) tamamladıkları takdirde ORGANİK TARIM alanında önlisans diploması alabileceklerdir.
ORGANİK TARIM PROGRAMI MEZUNLARININ
İSTİHDAM ALANLARI
Programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, organik tarım işletmelerinde tekniker olarak, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında tekniker olarak, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayiler ve KOBİ'lerde istihdam edilebilirler. Ayrıca kendi organik çiftliğinize sahip olmak, danışmanlık, çevre eğitimi, uluslararası tarım gelişimine katkıda bulunabilirler. Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları koşulu ile Lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Organik Tarım Programından mezun olan öğrencilerimizin Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşebileceği Lisans programları;
ORGANİK TARIM PROGRAMI
|
Bahçe Bitkileri. Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bitki Koruma Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Biyosistem Mühendisliği Organik Tarım İşletmeciliği Tarım Ekonomisi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Tarımsal Yapılar ve Sulama Tarla Bitkileri Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Zooteknik |
Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 4 Öğretim Elemanı ile yürütülmekle beraber, üniversite bünyesinde kadrolu olan, alanla ilgili diğer Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyeleri de Organik Tarım programı öğrencilerimizin derslerine girmektedirler. Programımızda; 360 dekar bölüm arazisi bulunmakta bunun yanı sıra dersler laboratuar ve projeksiyonlu sınıflarda yürütülmektedir.
- Organik Tarım Programı Hakkında
- Organik Tarım Programı
- Organik Tarım Programı Ders İçerikleri
- Organik Tarım Programı Akademik Kadro
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Hakkında
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Akademik Kadro
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Ders İçerikleri
- Laboratuvar