...

Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu

NEVÜ Avanos Güzel Sanatlar MYO Öğrencileri Mazı Yeraltı Şehri ve Kaya Mezarları Gezisine Katıldı
15/12/2023

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programı öğrencileri Sanat Tarihi dersi kapsamında Mazı yeraltı şehri ve kaya mezarları gezisine katıldı.

Koordinatörlüğünü, Avanos Güzel Sanatlar MYO  El Sanatları Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Öğr. Gör. Şükran Doğru Gürpınar’ın hazırladığı, Öğr. Gör. Feyyaz Ataç ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen gezi kapsamında; Nevşehir Müze Müdürlüğü’ne bağlı ören yeri olan Ürgüp-Mazı köyündeki yeraltı şehri ile kaya mezarlarının dönemi, oluşumu, yerleşim ve kullanım alanları ile ilgili bilgiler verilerek tarihsel süreci anlatıldı.

Yeraltı Şehri ve Kaya Mezarları

Antik adı “Mataza” olan Mazı Köyü’nün dört  farklı giriş yeri bulunuyor. Asıl girişi düzensiz taşlarla örülmüş koridor sağlamaktadır. Kısa koridordaki iri sürgü taşı, yeraltı şehrinin giriş çıkışının güvenliğini sağlıyor. Mazı köyünde Erken Roma Dönemi’ne ait kaya mezarları da bulunuyor. Bölgede yaşayan yüksek statüdeki kişilerin gömülü bulunduğu ve oldukça estetik bir mimariye sahip kaya mezarları bölgenin önemli tarihsel ve kültürel değerleri arasında yer alıyor.