...

Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu

(NEVÜ) Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Doç. Dr. Emel KAÇAR’ ın araştırmacı olduğu iki adet Genel Araştırma Projesi desteklenmeye uygun görüldü.
11/06/2025

Meslek Yüksekokuluz öğretim elemanı Doç. Dr. Emel KAÇAR’ın araştırmacı olarak yer aldığı ve Kafkas Üniversitesi bünyesinde yürütülen 2025-FM-23 numaralı “Çıldır Gölü’nde Ekonomik Öneme Sahip Balık Türlerinin Dokularında Ağır Metal Birikimi ve İnsan Sağlığı Açısından Risk Değerlendirmesi” ile 2025-FM-12 numaralı “Karanfil Yağının Mikroenkapsülasyonu ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi” isimli projeler Kafkas Üniversitesi Genel Araştırma Projesi Çağrısı kapsamında değerlendirilmiş ve desteklenmeye hak kazanmıştır.

2025-FM-12 numaralı proje kapsamında, Türkiye’nin önemli göllerinden biri olan Çıldır Gölü’nden yaşayan ve yöre halkı tarafından yaygın olarak tüketilen Squalius turcicus ve Salmo caspius balık türlerinin karaciğer, solungaç ve kas dokularında bazı metal konsantrasyonları tespit edilerek, bu metallerin tüketimi ile ilişkili potansiyel insan sağlığı riskleri, yetişkinlerde tahmini günlük tüketim, hedef tehlike katsayısı, tehlike indeksi, kanserojen risk ve maksimum güvenli balık tüketim miktarı belirlenecektir. Bu araştırma, Çıldır Gölü’ndeki balıkların kas dokularındaki metal kirlilik düzeyi ile balık tüketimine bağlı olarak insan sağlığı riskinin değerlendirilmesi bakımından ilk çalışma olma özelliğindedir. Bu yönleriyle bu proje; gıda güvenliği, çevre, insan ve toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

2025-FM-12 numaralı proje kapsamında ise, balık jelatini ve sodyum alginat çözeltilerinin pH değerleri optimize edilerek en uygun karışım oranları belirlenecektir. Ardından, bu çözeltilerle karanfil yağı mikroenkapsüle edilerek liyofilizasyon yöntemiyle kurutulacaktır. Mikrokapsüller, antibakteriyel etkinliklerini belirlemek için disk difüzyon testi gibi biyolojik testlere tabi tutulacaktır. Ayrıca, mikrokapsüllerin partikül boyutu, verimliliği, morfolojik yapısı ve kimyasal özellikleri analiz edilecektir. Balık jelatini ve sodyum alginat birleşimiyle bir kompleks koaservasyon oluşturulan bir çalışmaya literatür taramasında rastlanılmamıştır. Ayrıca, mikrokapsüllerin antibakteriyel özelliklerinin artırılması ve doğal bileşiklerin etkinliğinin iyileştirilmesi konusunda yapılmış sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu proje, bu eksikliği gidermek ve daha etkili antibakteriyel özelliklere sahip mikroenkapsüllerin geliştirilmesine katkı sağlamak adına önemli bir adım olacaktır